House Santanyí de Sa Canal

Reconstruction where tradition and design combine

The subject of the intervention is an old dwelling with agricultural annexes in the old town of Santanyí, Mallorca.

The building is on a corner and its main facade faces a square, with another facing a small street with a dead end and access to some neighbouring houses. The third facade looks out on the rear courtyard. 

The building was originally built in two volumes. One lower floor and flat that looks out onto the square, where the dwelling was located, and another almost six metres high with access from the small side street, where the agricultural annexes were.

At the back of the site there is a courtyard where we find a large water well.

The building is situated on Santanyi rock, a very resistent sandstone rock. Below the house’s entrance is a small basement with rough-hewn stone walls, where the chisel marks of the manual excavation that was originally done can still be seen.

Our expert analysis revealed a building with serious structural problems after several decades of abandonment.

From a construction point of view, we were dealing with the complete demolition of the inside of the building, maintaining the load-bearing walls of the facades and rebuilding the volumes.

The old walls were worked on to expose the original masonry stone. The new walls are smooth and white, creating a contrast between the old and the new.

At the volume next to the square, three floors were built (the last is set back to maintain the appearance of the main facade), which house the bedrooms and the core of the stairway.

A large shaft of light runs through the building from the upper part to the ground floor level, illuminating all the áreas inside the dwelling.

The change in direct and indirect light throughout the day and the seasons means that this architectural solution turns the indoor area into a lively space that changes all the time. 

We turned the old agricultural zone into the living area, where the dining room and kitchen are open and interconnected.

Two large Windows open out onto the courtyard and the old marés (typical Mallorcan sandstone) arc is preserved, which now supports a balcony type space over the dwelling’s main living area.

In the courtyard there is a small pool, whose bottom has dark tones, upon which water falls like a fountain. .

With respect to the interior design, the dominant finishes are old stone walls in contrast with new pure white walls and selected woods. .

Light as a connecting thread that runs through the project, natural materials and details such as the vibrant pool fountain fill the house with life, conveying a sensation of peace and harmony. 

The result is a house that lives and breathes design, preserving the charm of the old building and respecting its important elements, with all the advantages and comforts of a new building designed to be enjoyed all year round. .